Orofacial MyoFunktionel Terapi

Er der en forskel mellem nasal og oral vejrtrækning (at trække vejret gennem munden eller næsen)?

Ja, når du trækker vejeret gennem næsen, filtreres luften (rengøres), opvarmes og befugtes, og dermed når lungerne med mindre urenheder i luften.

Når du trækker vejret gennem munden (mouth breathing, bedste danske ord – mundånding), går luften ikke igennem denne proces og når lungerne fulde af urenheder. Den mundtlige hvilestilling af tungen og mandiblen (underkæben), når du trækker vejret gennem munden kan også ændre mandibulær kropsholdning, ganen bredde og andre kraniofaciale vækstmønstre samt kropsholdning af hoved, nakke og overkrop. Det han give dig en masse udfordringer.

Det hele begynder med, hvad fagfolk kalder ”din tunges hvileposition“.

Lige nu – prøv at bemærk, hvor din tunge er i din mund. Er den hvilende i mundenbunden og putter mellem dine tænder? Er det mellem dine fortænder, berører dine forreste tænder eller hviler det på hele ganen, ikke rører ved tænder kan disse problemer opstå.

 

Din Imponerende Tunge!

Din tunge er et meget mægtigt organ! Den styrer dig! Den dikterer formen på dit ansigt, den måde du snakker på, din kropsholdning, din søvn, selv dine kæbe ledd og total krops sundhed! Har du smerte i din dit kæbeled (TMJ)? Kan årsagen være stamme fra din tunge! Tag kontrollen tilbage og lær at være sund ved at tage fat på din tunge! Du tror måske, at det er af irrelevant faktor, men det kan godt ændre dit liv eller dit barns liv. (Nej, jeg er ikke overdrevent dramatisk!) Men jeg har bare rigtig meget information at dele der handler om:

 

Din Tunges Korrekt “spot”

Jeg har de senere år studeret tungens vigtighed og de informationer der er at hente i den. Hermed blevet fascineret over hele det store kompendium der er omkring vores tunge og hvilke power den har inde for uddannelsen OMFT Oromyofunktionel terapy. Noget jeg aldrig tidligere er blevet bekendtgjort med i de 25 år jeg har været og praktiseret i tandfaget og jeg undres virkelig, fordi jeg pludselig forstår, hvorfor så mange har tandudfordringer og hvorfor der ikke kommer færre men snare flere. I Brasilien er uddannelsen OMFT under universitet uddannelse, og jeg har et brændende ønske om det måtte blive sådan her i DK.

Det hele handler om det, hvad fagfolk kalder “Tungens hvileposition”. Lige nu – prøv at bemærk, hvor din tunge er i din mund. Er det hvilende på gulv i munden og pytter bag dine bundtænder? Er det mellem dine fortænder, berører dine forreste tænder eller hviler det i hele ganen, hvor den ikke rører ved tænder?

Luftvejen påvirkes og ansigtsudviklingen er ubalanceret. Det er vitalt super vigtig at have tungen på det “rette” sted.

Hvis ikke, kan disse problemer opstå:

 • TMJ-smerter (smerter i kæbeled)
 • Hovedpine
 • Nakkesmerter
 • Migræne
 • Leddegigt
 • Bide og skære tænder
 • Luft i maven
 • Maveproblemer
 • Slap læbe
 • Gummy smile tandkødssmil
 • Fremstående hovedposition
 • Nakkespændinger
 • Underudviklet kæbeparti
 • Åbent bid
 • Kollapset tandregulering (at flytter tilbage efter tandretning)
 • Mundånding
 • Snorken
 • Søvnapnø selv ved babyer
 • Ansigtsform (lang ansigtsform eller asymatri)
 • Tør mund
 • Tandforfald
 • Forkert synkebevægelse der presser på tænder
 • Sluger kun delvist tygget mad.
 • Reflux (op kaste)

OMFT (Orofacial MyoFunktionel Terapi), også kendt som neuro-muskulær genuddannelse af de orale ansigtsmuskler, kan kaldes fitness, der fremmer stabiliteten af hele system der omhandler ansigt, tunge, svælg og kæbeled. Der er gennemført undersøgelser i århundreder for at forstå forholdet mellem form og funktion.

Når tungen hviler mod den hårde gane (opretholdes hermed det korrekte orale volumen) det forbedrer og / eller skaber stabilitet for kæbeleddet. Hvis tungen sædvanligvis hviler ned og fremad i mundbunden, som det kan ske med mangel på luftveje som følge af f.eks. allergi der har ført til tilstoppet næse, dårlig kropsholdning med hovedet stikkende frem og ikke lige over skulderne, et fænomen mange fysioterapeoter ser mere og mere af og / eller overdreven brug af flasker, sut, sutten tommelfinger, eller et begrænset frenulum (stramt tungebånd).

Mens en primær funktion af tungen er at beskytte luftvejen, vil den ukorrekte oral hvilestilling af tungen have en negativ indflydelse på udviklingen af mundhulen. Ydermere kan den moderne kost af forarbejdede bløde fødevarer kan føre til lav muskelkraft ved at formindske brug af tygge muskler, et mindre oralt volumen kan muligvis ikke understøtte de rette øvre luftveje, stabiliteten af kæbeleddet eller udviklingen af optimal tandbue hvilke medføre trangstilling af tænder og mange andre udfordringer.

Orofacial Myofunktionel Terapi er en tværfaglig praksis, der virker sammen med læber, tunge, kinder og ansigts muskler og deres relaterede funktioner (såsom vejrtrækning, sugning, tygning, slukning og nogle aspekter af tale). Det virker i forebyggelse, evaluering, diagnose og behandling af mennesker, der kan have disse funktioner kompromitteret eller ændret. Det kan også fungere i forbedring af ansigts æstetik. På dette område kan specialisten i Orofacial Myofunctional Therapy arbejde sammen med andre fagfolk som tandlæger, læger, fysioterapeuter, ergoterapeuter, ernæringseksperter, sygeplejersker og psykologer. Som et fremvoksende felt er spørgsmål ret almindelige, når vi taler om orofacial myofunktionel terapi.

Nok en af de største årsager til orofaciale myofunktionelle lidelser (OMD’er) er begrænset stramt tungebånd (lingual frena) . Det er normal kutyme at en babys tungen blev kontrolleret umiddelbart efter fødslen for at sikre, at barnet kunne amme nemt. Muligvis på grund af udviklingen med at flere mødre giver flaskefodre er en begrænset tungebånd ikke kun overset af sundhedspersonale, men dens skadelige virkninger er ikke fuldt ud forstået. Målene for hvornår man klipper og hvor dybt man klipper tungebånd er meget indivutuelt fra land til land. I Danmark har man indtil nu ikke haft fokus på konsekvensen af ikke at lave fenelektomi (klippe tunge bånd) men ej heller på vigtigheden af opfyldende arbejde lige efter klippet med massage for ikke at få dannet arvæv eller at det gror til det samme uden effekt.

… Og endnu mere afgørende er opfølgningen med en OMFT specialist, når du er voksen, så den patient, der lige har gennemgået en lingual frenulektomi (klippet tungebånd), kan være sikker på succes det handler om træning for og meget vigtig samme dag og tiden efter.

Det er ideelt at frigive den begrænsede tunge/læbebånd så tidligt som muligt – hvilket betyder ved fødslen – fordi tungen vil opnå optimal funktion gennem aktiviteten af amning. Amning fremmer tunge-palatal kontakt og kræver, at ryggen af tungen aktiveres ved at lave en sugeteknik. Disse tiltag fremmer optimal muskelfunktion af hele orofacial komplekset, men det er aldrig for sent med at få lysnet tunge bånd og det hjælper mange mennesker der ellers har været livslangt udfordret, uden egentlig at kende til hovedårsagen. Det er også muligt ved børn og voksne at træne smidigheden af tungen og hermed lysne tungebåndet og helt undgå et klip i mange tilfælde. Det kræver en bevidsthed og aktiv træning som til gengæld gavner patienten på mange måder for at forebygge hvad der kan ellers kan komme af kropslige og psykiske ubalancer i kølevandet.

 

Grin ofte det healer

Del gavnligt ud af dine smil. Både de smil du giver og modtager er med til at frigive positive reaktioner vores kroppe elsker.

Smilet er som et lys i sjælens vindue der viser, at hjertet er hjemme, så smil med dine tænder og vis hvem du er.